Sneh a vietor komplikujú dopravu na celom východnom Slovensku

14.03.2013 Bardejov

Bardejov /Košice 14. marca (TASR) – Na celom území východného Slovenska komplikuje sneh a vietor dopravu, hasiči majú plné ruky práce. Polícia upozorňuje vodičov, že v celom okrese Bardejov a Svidník je poľadovica. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove informovali, že nepriaznivé poveternostné podmienky však pretrvávajú v celom Prešovskom kraji.
Na celom území je veľké množstvo kolízií v cestnej premávke, polícia preto apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a boli trpezliví a tolerantní na ceste. Niektoré úseky ciest v kraji sú momentálne neprejazdné pre nákladnú dopravu. "Cesta medzi Svidníkom a hraničným priechodom Vyšný Komárnik je pre kamiónovú dopravu momentálne neprejazdná, blokujú ju dva kamióny. Pre osobné motorové vozidlá je cesta prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre oba smery," informovali z operačného strediska KR PZ. Ku skríženiu kamiónov došlo aj pri obci Sačurov v smere na Trebišov. Tvoria sa tam kolóny. Úsek je však priechodný v jednom jazdnom pruhu pre oba smery. Dopravu tu riadi polícia.
Veľa práce majú od rána aj hasiči pre zlé počasie. Dohromady zasahovali pri dopravných nehodách v celom kraji už viac ako 15-krát, najviac kolízií bolo v okresoch Poprad a Bardejov. "Vo všetkých prípadoch šlo o menšie nehody, bez zranení. Zasahovali sme pri zapadnutých autách, niektoré skončili aj na streche, alebo sa zrazili v dôsledku šmykľavej vozovky," objasnil pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove Róbert Frimer.
Zhruba od 12. hodiny sa nezastavili ani hasiči v Košickom kraji. Asistovali už pri desiatich dopravných nehodách a realizovali aj ďalších 12 technických výjazdov. "To boli popadané stromy, prípadne strhnutá strecha. Najviac výjazdov je v okresoch Trebišov, Košice, Spišská Nová Ves a dosť je toho aj v okolí Michaloviec," konkretizoval operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach Ivan Megyesi.
Pre celé východné Slovensko platí až do piatka (15.3.) popoludnia výstraha druhého stupňa pred snežením a silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke upozorňuje, že napadnúť môže od 20 až do 35 centimetrov snehu a vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 20 až 27 metrov za sekundu. Oba tieto faktory sa môžu podpísať aj pod tvorbu snehových závejov a jazykov. V okresoch Levoča, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava platí dokonca 3. stupeň výstrahy pred silným vetrom. Ten môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 33 až 40 metrov za sekundu.
 

Vyberte región